Å reise med kanin

 

For å la reisen bli så positiv og stressfri som mulig, er det lurt å la buret bli en trygg plass for kaninen. Gjerne la buret være en del av kaninens vanlige omgivelser, eventuelt sett det frem flere dager før avreise.

Fyll buret med høy i bunnen, slik at kaninen ikke kan skli. Belønn kaninen for å være inne i buret med sunne grønnsaker eller pellets for å forsterke at dette er en god plass å være.

Transportburet bør være robust og enkelt å rengjøre. Det er også en fordel om topplokket til buret enkelt kan tas av uten mye lyd og styr. På den måten kan veterinæren undersøke kaninen uten for mye stress, samt det er lettere å plassere kaninen mest mulig stressfritt inn i buret hvis den ikke vil gå inn selv.

Dekk gjerne til buret under transport med et teppe eller håndkle for å dempe for lyd og lys, og sikre buret trygt i bilen. En god mengde høy i buret gir kaninen trygghetsfølelse, i tillegg til at dyret kan spise når den ønsker det.

Har kaninen en venn, gjerne la de reise sammen selv om det kun er den ene kaninen som skal undersøkes av veterinær. Dette vil gjøre kaninen tryggere, og minimere stress. En kanin skal aldri faste, så husk å ha med nok med mat og god snacks.

 

 

Kosthold

 

Kaninen har en rask fordøyelse, og har behov for mat som har lite energi og mye fiber for å holde fordøyelsen igang. Gress og høy bør være hoveddelen av kaninens daglige mat (ca. 85-90%), og er også viktig for å slipe ned tennene. Kaniner i naturen bruker mye tid på å gresse og lete etter mat, og spiser gjerne en mengde høy som tilsvarer sin egen størrelse.

I tillegg til høy av god kvalitet, bør kaninen få litt pellets beregnet på kanin og friske bladgrønnsaker. Veiledende mengde pellets vil være 1 ss per kg kanin, men bør tilpasses den enkelte kanin. Kaninen skal ha tilstrekkelig drikkevann og bør alltid ha rent vann tilgjengelig.

Feil ernæring er en vanlig årsak til problemer med tenner og mage-tarmsystemet. For mye energi i maten, f.eks. store mengder pellets, kan føre til bl.a. overvekt og sykdommer som følge av dette. Unngå mat som inneholder melk, mye sukker og stivelse.

Giftig: løk, rabarbra, stilk og blader på tomat, kjerner og steiner i frukt, avocado og sjokolade.

 

 

Kaniner er sosiale

 

Kaniner er naturlig veldig sosiale dyr. I vill tilstand lever kaniner i grupper på 2 til 8 voksne individer, og disse gruppene lever sammen i større kolonier. Kaniner er naturlig sosiale; de steller hverandre, leker, hjelper hverandre å holde varmen, spiser sammen, passer på hverandre og holder utkikk etter rovdyr. Det sier seg derfor selv at kaniner ikke bør bo alene, men bør ha minst én venn. Hvis det ikke er mulig å ha flere kaniner i en bostand må eier kunne tilbringe nok tid med kaninen til å dekke dens sosiale behov.

For et mest harmonisk forhold bør kaniner som skal bo sammen være kastrerte, uavhengig av kjønn. Hormonelt betinget atferd kan føre til krangling og slossing, og de kan potensielt skade hverandre. De bør introduseres på et nøytralt område. Litt jaging og riing er helt normalt, frem til de finner ut rangen seg imellom. Når kaniner først er bondet, bør man ikke skille dem. Kaniner knytter veldig sterke bånd til hverandre. Når dette er sagt, har også gode venner behov for å trekke seg unna. Bomiljøet må være lagt til rette for at kaninene selv kan bestemme når de vil være sammen, eller når de trenger litt tid for seg selv.

 

 

 

Boforhold

Kaniner har et behov for stor plass for å utføre naturlig atferd. De har et lett skjelett som holdes i form ved aktivitet og bevegelse. Et stillesittende liv i et lite bur vil føre til forkalkninger i ledd, benskjørhet og dårlig muskelmasse.

Det er flere måter å holde kaniner på; noen har de løse inne og andre har en kaningård i hagen. Det er noen grunnleggende punkter man bør følge for at kaninene skal ha det best mulig.

 

  • Løpeplass: Kaniner har behov for å kunne løpe og bevege seg når de ønsker det
  • Skjulested: Kaniner er naturlige byttedyr, og trenger et sted de kan gjemme seg og føle seg trygge.
  • Utkikksposter: Kaniner liker å sitte litt i høyden for å ha oversikt på miljøet rundt
  • Aktivisering: Kaniner trenger å bli aktivisert for å ikke kjede seg. De liker å grave, gnage og løpe. De kan også klikkertrenes og lære triks.
  • Dokasse og hygiene: Kaniner er renslige dyr og vil ha det rent rundt seg. Ha en stor nok dokasse som alle kaninene får plass i. Heng også opp høy over dokassa, da de ofte gjør fra seg mens de spiser. Dokassa bør gjøres rent daglig.
  • Temperatur og klima: Kaniner er sensitive for ekstrem varme og ekstrem kulde. Den ideelle temperaturen er 15-21 grader, men de tolererer noe varmere og kaldere temperaturer. De tåler ikke raske temperaturforandringer.
  • Sikring: Kaniner må sikres fra rovdyr, og sikres fra omgivelsene rundt (spesielt hvis de holdes inne). Utekaniner må ha tilstrekkelig inngjering, og sikring i bakken og tak. Innekaniner må beskyttes fra ledninger og giftige planter som kan gnages på.
  • Underlag: Det er viktig med riktig underlag. Kaniner skal ikke stå på netting, slik som i gamle dager. Underlaget bør være fast med tørt og mykt underlag. Tepper er gode å bruke inne, og bør være myke og gode for labbene.

 

 

Tegn på sykdom

 

Kaniner er byttedyr og prøver å skjule alle tegn på sykdom. Når de først viser tydelige sykdomstegn, er kaninen ofte alvorlig syk. All endring utforbi det normale kan være tegn på at noe er galt. Det er derfor veldig viktig å kjenne sin kanin godt. Hva er normal atferd for min kanin? Hva pleier den å spise? Hvor mye spiser og drikker den til vanlig? Hvordan ser lortene ut? Hvor aktiv pleier den å være? Det er lurt å observere kaninen flere ganger daglig, og notere seg hva som er normalt. Det er da lettere å vite hva som ikke er normalt. Kjenn også over kaninen din regelmessig. Hvordan kjennes magen vanligvis ut? Er den ren bak? Har den noen sår, eller mister den pels?

 

Er du usikker på om noe er galt er det bedre å ta kontakt med veterinær en gang for mye, enn en gang for lite. Vi anbefaler å forsikre kaninen din, eller sette av penger på en egen sparekonto, til hvis uhellet skulle være ute.

 

 

For mer informasjon om hold av , se kaninboka.no og Mattilsynets veiledning om hold av kanin.